Chaos

"Dopóki piła w grze, wszystko jest możliwe". Dyskusje o dostępnych rasach i taktykach.
Awatar użytkownika
Raven
rekrut
Posty: 131
Rejestracja: 11 kwie 2023, 19:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chaos

Post autor: Raven » 24 maja 2023, 22:44

Powiedzcie mi czy połączenie Horns wraz z Frenzy działa? Mam na myśli czy przy wykonywaniu Blitz, ewentualny drugi rzut kośćmi po np. przepchnięciu również jest traktowany jako Blitz?

Innymi słowy czy Beastmeni z Chaos Chosen z Frenzy wykonując Blitz na zawodniku z ST 3 (bez asyst) rzucą dwie kości, a przy drugiej próbie również dwie?

Wydaje mi się, że tak ale chciałbym się upewnić. :)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2023, 23:38 przez Raven, łącznie zmieniany 1 raz.
My GW Blood Bowl Collection
  • Team - 6 / 23
  • Dice - 7 / 23
  • Pitch - 3 / 17
  • Books - 2 / 3

Awatar użytkownika
leon
trener
Posty: 9541
Rejestracja: 13 lut 2015, 07:42

Zdobyte trofea

Pozostałe odznaki

Re: Chaos

Post autor: leon » 24 maja 2023, 23:20

mi tez sie wydaje ze tak :-) nie mam dowodu na papierze aby to poprzec, ale tez nie widzialem zaprzeczenia
Amazonki PL-stół-11 78-28-26
Chaos PL-stół-11 9-4-2
Chaos Renegades PL-stół-11 4-0-0
Wood elfs PL-stół-11 3-0-2
Orcs PL-stół-11 10-5-3
Lizardmen PL-stół-11 1-0-0

Awatar użytkownika
Raven
rekrut
Posty: 131
Rejestracja: 11 kwie 2023, 19:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chaos

Post autor: Raven » 24 maja 2023, 23:40

leon pisze: 24 maja 2023, 23:20 mi tez sie wydaje ze tak :-) nie mam dowodu na papierze aby to poprzec, ale tez nie widzialem zaprzeczenia
No dokładnie. :)

W zasadach opisane jest krótko, że Horns działa tylko i wyłącznie przy Blitzie i to z przejściem conajmniej jednego pola (Blitz nieruchomo z miejsca się nie liczy i Horns się nie aktywują).

Pozostaje tylko pytanie czy drugi rzut kośćmi z Frenzy po przepchniętym Blitzie jest traktowany jako Blitz. Na logikę myśle, że tak ale chętnie wysłucham jeszcze innych osób. :D
My GW Blood Bowl Collection
  • Team - 6 / 23
  • Dice - 7 / 23
  • Pitch - 3 / 17
  • Books - 2 / 3

Awatar użytkownika
bialy
blitzer
Posty: 1349
Rejestracja: 16 paź 2017, 14:09

Re: Chaos

Post autor: bialy » 25 maja 2023, 08:56

Raven pisze: 24 maja 2023, 23:40 W zasadach opisane jest krótko, że Horns działa tylko i wyłącznie przy Blitzie i to z przejściem conajmniej jednego pola (Blitz nieruchomo z miejsca się nie liczy i Horns się nie aktywują).
Źródło?

Awatar użytkownika
Raven
rekrut
Posty: 131
Rejestracja: 11 kwie 2023, 19:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chaos

Post autor: Raven » 25 maja 2023, 09:18

bialy pisze: 25 maja 2023, 08:56 Źródło?
Post co prawda z 2009 na BBTactics. Nie udało mi się znaleźć nic „świeższego” i żadnej aktualizacji z 2020.
A player with horns may use them to butt an opponent. This adds 1 to the player’s Strength when he makes a block. However, the player may only use this ability as part of a Blitz, and only if he has moved at least one square before he makes the block (standing up at the start of your Action does not count!). If the player has the Frenzy skill, then the Horns bonus applies on the second block if it applied on the first.
https://bbtactics.com/horns/

Według tego Horns wraz z Frenzy działają dokładnie tak jakbym się spodziewał czyli, że druga próba również jest Blitzem i otrzymujemy bonusowe +1 ST.

Wciąż jednak czekam na potwierdzenie któregoś z was. :D
My GW Blood Bowl Collection
  • Team - 6 / 23
  • Dice - 7 / 23
  • Pitch - 3 / 17
  • Books - 2 / 3

Awatar użytkownika
leon
trener
Posty: 9541
Rejestracja: 13 lut 2015, 07:42

Zdobyte trofea

Pozostałe odznaki

Re: Chaos

Post autor: leon » 25 maja 2023, 09:20

tematu z 2009 nie mozesz traktowac jako obowiazujacego. w tym czasie wyszly 2 edycje.
Amazonki PL-stół-11 78-28-26
Chaos PL-stół-11 9-4-2
Chaos Renegades PL-stół-11 4-0-0
Wood elfs PL-stół-11 3-0-2
Orcs PL-stół-11 10-5-3
Lizardmen PL-stół-11 1-0-0

Awatar użytkownika
Raven
rekrut
Posty: 131
Rejestracja: 11 kwie 2023, 19:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chaos

Post autor: Raven » 25 maja 2023, 09:40

leon pisze: 25 maja 2023, 09:20 tematu z 2009 nie mozesz traktowac jako obowiazujacego. w tym czasie wyszly 2 edycje.
No to też prawda, dlatego szukałem jakiegoś potwierdzenia. Wydaje mi się (biorąc pod uwagę najnowsze zasady), że potrzeba ruszenia się choć 1 pola przed użyciem Horns nie jest już obecnie wymagana.

Natomiast Frenzy wraz z Horns powinno normalnie zaliczać +1 ST również przy drugiej próbie. W oficjalnych zasadach jest wzmianka która mówi o Horns “This modifier is applied before counting assists, before applying any other Strength modifiers and before using any other Skills or Traits”.

Zwłaszcza to ostatnie zdanie wskazywałoby na to, że ST +1 zostaje przyznane na początku Blitz i pozostaje aż do końca tury tego zawodnika.
My GW Blood Bowl Collection
  • Team - 6 / 23
  • Dice - 7 / 23
  • Pitch - 3 / 17
  • Books - 2 / 3

Awatar użytkownika
Unicornson
rezerwowy
Posty: 709
Rejestracja: 17 sie 2019, 12:11

Zdobyte trofea

Re: Chaos

Post autor: Unicornson » 25 maja 2023, 10:15

Ogólnie to Horns działaja przy obydwu uderzeniach oraz można wykonywać blitza z miejsca bynajmniej opieram to stwierdzenie na doświadczeniu oraz ze względu na BB3 i BB2 gdzie tak to działało nie widziałem też przepisu który neguje jakoś bardzo
Bash lord-4
Black Orc-51/23/25(99)

Awatar użytkownika
Raven
rekrut
Posty: 131
Rejestracja: 11 kwie 2023, 19:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chaos

Post autor: Raven » 25 maja 2023, 10:43

Unicornson pisze: 25 maja 2023, 10:15 Ogólnie to Horns działaja przy obydwu uderzeniach oraz można wykonywać blitza z miejsca bynajmniej opieram to stwierdzenie na doświadczeniu oraz ze względu na BB3 i BB2 gdzie tak to działało nie widziałem też przepisu który neguje jakoś bardzo
Tak, dostałem już potwierdzenie od kilku osób a wytestowanie w BB3 było tego dopełnieniem.

Horns wraz z Frenzy można aktywować z miejsca (bonus +1 ST również się nalicza) i jest on aktywny przez całą turę zawodnika czyli drugi Block również jest Blitzem opatrzonym o +1 ST. :)

W takim razie na Beastmenach z Chaos Chosen jest to eleganckie combo na "surfing" i wypychanie w trybuny. :D
My GW Blood Bowl Collection
  • Team - 6 / 23
  • Dice - 7 / 23
  • Pitch - 3 / 17
  • Books - 2 / 3

Awatar użytkownika
Lyskie
trener
Posty: 3219
Rejestracja: 17 sty 2013, 14:03
Lokalizacja: Nowy Sącz

Zdobyte trofea

Pozostałe odznaki

Re: Chaos

Post autor: Lyskie » 29 maja 2023, 10:54

Raven pisze:W takim razie na Beastmenach z Chaos Chosen jest to eleganckie combo na "surfing" i wypychanie w trybuny. :D
Tylko nie zapomnij, że w takim przypadku pierwszym rozwinięciem dla kozła powinien być blok, ewentualnie wrestle, a dopiero później frenzy ;) Drugie działanie to nie zawsze wypchnięcie w trybuny. Frenzy na drugim etapie to czasem atakowanie bez planowanej kontroli i lepiej mieć blok, gdy wyjdzie, że atak zmienia się na jedną kostkę, albo czasem na przeciwne. Kozioł to też nie wiedźma, że na uniku odkleisz się od przeciwnika i atakujesz wybrany cel. Czasem z tym frenzy zostajesz w tłumie.
Nick na xbox - Lens26pl

Raz Ty jesz niedźwiedzia, raz niedźwiedź je Ciebie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rasy i taktyki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość