Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

"Piłka jest kolczasta a pola punktowe są dwa". Wszystko o zasadach gry Blood Bowl.
Awatar użytkownika
leon
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 3696
Rejestracja: 13 lut 2015, 07:42

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: leon » 09 paź 2019, 22:21

dokladnie tak jest. to po prostu dziala i nie masz skilla. a nie ze trzeba powiedziec to ja uzyje jugera zeby wylaczyc \ci skill. jugera mozna tylko uzyc do zmiany
Amazonki PL-stół-11 43-16-16
Chaos PL-stół-11 9-4-2

Awatar użytkownika
Larry Croft
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 795
Rejestracja: 06 sie 2017, 02:08

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Larry Croft » 09 paź 2019, 22:43

Logika za tym jest taka, ze jesli masz juggera i blitzujesz, to po co dawac wybor przeciwnikowi, czy uzywa fenda/sf, czy nie? Mimo to spotkalem sie wieloktotnie z tym, ze ktos nie uzywa np. juggera, po czym przeciwnik uzywa sf z jakiegos powodu.
Larry Croft na Steam:
http://steamcommunity.com/profiles/76561198008138667/

Gdybym miał wybierać pomiędzy miłością a nienawiścią, wolałbym wzbudzać strach niż być kochanym. ~ Niccolò Machiavelli

Awatar użytkownika
Kretonal
blitzer
Posty: 365
Rejestracja: 31 sty 2018, 11:59

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Kretonal » 10 paź 2019, 07:51

@Smollar ja nie pisze o wordingu Jugera, że w nim masz zawarty wymóg aktywacji. De facto literalnie nie masz napisane o uprawnieniu z tytułu POSIADANIA. Łącze dwa fakty. Pierwszy nadrzędny czyli mechanikę umiejętności, a następnie fakt co dana umiejętność zawiera w opisie. Dopiero implikacja obu daje efekt końcowy.

Obrazek

Czyli wracając do tego co pisałem wcześniej, a dokładnie rzecz ujmując pkt 4. SKILL USE IS NOT MANDATORY. Przeciwnik nie użył umiejętności Jugger bo nie ma takiego wymogu, a w samym opisie umiejętności nie ma żadnego wymuszenia co do jego zastosowania.
I żeby była jasność. Jeżeli po akcji zawodnika z Jugerem, trener zawodnika przyjmującego akcje blitz mówi np. Fend, zaś blitzujący zwraca uwagę Jugger to temat jest zamknięty - nie musi drzeć ordynarnie papy BLITZ JUGGER JEB CI Z DZIDY, aby zaznaczyć, że robi to z tą umiejętnością w celu zablokowania możliwości użycia np. Fend.
Natomiast w przypadku w którym mówię Fend, a przeciwnik nie reaguje kontrą odpowiadając Jugger to sory winetu. Nie użył umiejętności.
Czy to jest Fair Play ? O tym nie dyskutuję ;) Natomiast podstawowe warunki gry zostały spełnione.

Mechanizmy zaimplementowane w grze w formie elektronicznej, które działają po prostu z automatu to nie jest przedmiot polemiki jak dla mnie ;)
Księga ulicy mówi jasno: Jeśli trafisz na silniejszego przyjmij z pokorą wpierdol od niego

aka Jołkipołki

Chciałbym zobaczyć odcinek Familiady, gdzie po jednej stronie są Gamonie, a po drugiej Deadline.

Awatar użytkownika
Smollar
trener
Posty: 2447
Rejestracja: 10 wrz 2016, 00:13
Lokalizacja: WarSaw

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Smollar » 10 paź 2019, 09:48

Sorry, @Kretonal, błądzisz. Ale nie będę Rejtana tu odstawiał, by Cię przekonać, skoro się upierasz. :roll:
Jeżeli obaj trenerzy będą świadomie grać ze znajomością zasad, nie powinno być problemu. A jak ktoś będzie próbował wałować jawnie na takich pierdołach, to szybko go ogarnięty sędzia przywróci do porządku lub community wyklnie. Temat, myślę, mamy zamknięty. :geek:
Ligowy i turniejowy bilans Necro 2019: 34/8/24
BB2 i FUMBBL: Smollar73 | steam: smollar

Obrazek
Gamonie mieszają kostkami w kuflu z piwem.

Awatar użytkownika
Oren
trener
Posty: 1378
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:25
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Oren » 10 paź 2019, 10:06

Zmieniając temat czy diaturbing presence działa na rzut towarzyszem?
Jesteś tak dobry jak Twój ostatni mecz!
Oren (Chaos Chosen) vs Qwak (Dark Elf) 2-1
Ostatni turniej - World CUP IV
Ratchester - Skaven - 3/1/5! 38/236 miejsce! (Drużynowo)

Nick na Steam: Oren

Obrazek

Awatar użytkownika
Kretonal
blitzer
Posty: 365
Rejestracja: 31 sty 2018, 11:59

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Kretonal » 10 paź 2019, 10:12

@Smollar to nie jest kwestia upartości lecz braku logicznej argumentacji z Waszej strony ;) Jak sędzia uzna tak uzna i trzeba się z tym zgodzić. Nawet jeśli nie miał racji ;)
Wątek w tym zakresie możemy oczywiście uznać za EOT a jak pojawi się logiczna argumentacja, czy tu czy na jakimś biforku, afterku to można sobie powrócić. Póki co piona.
Księga ulicy mówi jasno: Jeśli trafisz na silniejszego przyjmij z pokorą wpierdol od niego

aka Jołkipołki

Chciałbym zobaczyć odcinek Familiady, gdzie po jednej stronie są Gamonie, a po drugiej Deadline.

stikman
trener
Posty: 766
Rejestracja: 11 sty 2016, 21:41

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: stikman » 10 paź 2019, 10:18

Oren pisze:
10 paź 2019, 10:06
Zmieniając temat czy diaturbing presence działa na rzut towarzyszem?
IMHO tak, bo to akcja pass. W opisie skilla masz pass, catch i intercept. Nie piszą, że piłką.
Na lądowanie już nie.

Awatar użytkownika
Snajper
blitzer
Posty: 280
Rejestracja: 09 paź 2018, 12:24
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Snajper » 10 paź 2019, 11:44

To jest chyba temat na dłuższą dyskusję - co jest fai play a co nie jest. Dla mnie osobiście gracz na scenie turniejowej ma obowiązek znać skille. A swoje skille to już powinien mieć w małym paluszku. To jest jeden z elementów wiedzy jaką musimy mieć o tej grze. Tak samo jak o rozstawianiu, pozycjonowaniu, liczeniu wsparcia czy umiejętności chain pushy lub 1TTD. Ja bym do tego jeszcze dodał grę zgodną w określonym czasem na mecz, bo tego też trzeba się nauczyć.

Co do fair play:

Jeżeli ja blitzując kozą zapomniałbym o rogach i powiedział, że bije z siła 3 nigdy nie miałbym pretensji do mojego przeciwnika o to, że mnie nie poprawił. Nie musi tego robić - to jest mój skill. Mimo, że tak jak pisaliśmy odpala się czy to zadeklaruję czy nie.

Jeżeli przeciwnik po pierwszym uderzeniu zawodnika z frenzy zagada mnie - czy wiem ile kosztują loty samolotem z Rzymu do Warszawy, bo chce na Euro przylecieć (prawdziwa historia) i ja zapomnę uderzyć 2 raz - zwałował mnie? Frenzy nie jest opcjonalne, ale to ja mam obowiązek to pilnować (w tej sytuacji 2 uderzenie mogłoby być tylko dla mnie in + ). W tym przypadku to dla sędziego ja bardziej zwałowałem niż przeciwnik, a mi na tym 2 bloku zależało a przypomniałem sobie o tym w następnej turze.

Sytuacja ze stołu obok. Gracz A podnosił piłkę - rzucił 3 - podniósłby w słoneczny dzień, ale obaj zapomnieli że grają w deszczu. Gracz A dograł turę. Gracze przypominają sobie o deszczu - wołają sędziego. Decyzja? Obaj powinniście o tym deszczu pamiętać - nie róbcie tego więcej.

Jeżeli mój zawodnik bez Tackla rzuca "wykrzyknik" na zawodnika z Dodge + Side Step. Przeciwnik go kładzie na ziemie. To ja mam dopytywać dlaczego nie używa Dodge?

Jeżeli przeciwnik atakuje mojego zawodnika z Side Stepem i zapomni, że mam ten skill, to nie pozwolę mu cofnąć ataku jak rzucił już kostkami. Jeżeli blitzuje i po zdanym dodge źle policzył wsparcia i jednak bije na 1 a nie na 2, to bije na 1 albo wcale (jak nie było wcześniej rzutów to jasne może się dostawić kolejnym zawodnikiem). Może jestem chujkiem, ale rzucone kości na turnieju, to już akcja za którą trzeba brać odpowiedzialność.

Mam pewnie zboczenie z innych gier, bo w MtG opierasz się na tym, że masz większą wiedzę na temat działania mechanik niż przeciwnik. Może ja dlatego widzę w tym wszystkim tylko kiepskie granie, a nie oszukiwanie. W zachowaniu Białego też nie widzę, chociaż rozumiałem argumentacje Husarii.

Nie chciałbym też żebyśmy dodawali elementy karmy a nawet fair play, do decyzji co do POPRAWNOŚCI z zasadami danego zagrania. Dalej można wygrać w kiepskim stylu, ale zgodnie z zasadami.

Wiem, że po tym wszystkim co teraz napisałem macie mnie za power gamera, napinacza i chujka, ale ja kijowo gram i muszę sobie jakoś radzić :P :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 2030
Rejestracja: 31 gru 2016, 09:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Vincent » 10 paź 2019, 11:53

Dla mnie akurat sytuacje opisane przez Ciebie Snajper to nie są przykłady wałowania, a gdzieś tam zapomnienia nieumyślnego. Wałowanie ja bym traktował jako udawanie że mam skilla którego nie mam, lub używam go niezgodnie z przeznaczeniem (aka "mam wrestle, więc obydwaj się kładziemy ale Ty rzucasz na pancerz bo Cię jeb*** o ziemię").

Jak ktoś się pomyli przy liczeniu asyst - zdarza się, obydwaj gracze muszą tego pilnowąć.
Jeśli ktoś się myli przy liczeniu asyst zawsze - mogę go podejrzewać o wałowanie, chyba że dopiero zaczyna grać w BB.
Jeśli ktoś powie, że tackle ignoruje side-stepa - to jest wałowanie.

Na beachbowlu w dwóch meczach zapomniałem że gramy w śnieżycę.
Z Simonem sobie o tym przypomnieliśmy w 4 turze obydwaj. Raczej ja więcej na tym skorzystałem, bo robiłem GFI (nie wiem czy rzuciłem gdzieś 2).
Simon machnął ręką i powiedział że powinien pamiętać. Gramy dalej.
Czy go wałowałem? Mógłby tak uznać, bo może i wyrzuciłem 2 i grałem dalej, jeśli tak było to całkowicie nieumyślnie.

Z Elficiem sytuacja identyczna. Elfic w 3 turze czy 4 mówi z lekką irytacją że czeka aż się wyjebie bo robię GFI w śnieżyce i mi wychodzi - czy coś było nie tak o tym że mi nie przypomniał o tym? Oczywiście że nie, to był mój głupi błąd.
Steam: vin_88
BB2: VincentPL


"...you know, if the worst thing that happens to you is you roll a bunch of 1s and your computer pixels die, then you should consider it a damn good day."

Awatar użytkownika
Slimaq
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1149
Rejestracja: 30 wrz 2015, 19:08

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Slimaq » 10 paź 2019, 13:25

Dla mnie cała sytuacja wygląda dość prosto.

Jeżeli bym wiedział że fend nie działa przy jaggerze ale skoro przeciwnik o tym nie pamięta to mu nie przypomnę i użyje fenda liczac ze nie wie o tym - to jest granie nie fair play i bym tak nie zagrał.

Jeżeli używam fenda bo nie wiem że, nie działa przy jaggerze - wina przeciwnika bo powinien o tym pamiętać.
Steam: lorgoth
Fumbbl: slimaq

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestia Zasad”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość