Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

"Piłka jest kolczasta a pola punktowe są dwa". Wszystko o zasadach gry Blood Bowl.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bukszpan
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1501
Rejestracja: 16 sty 2016, 18:48
Lokalizacja: Kielce

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: bukszpan » 07 lip 2018, 10:56

marioosh pisze:
07 lip 2018, 10:04
Modyfikator dla LB to -2 więc 3 - 2 = 1.
Zapomniałeś o plus 1 ze zwinnisci.
Czyli
3 minus 2 plus 1 równa się 2
Podanie jest udane.

Awatar użytkownika
Pieta
trener
Posty: 2257
Rejestracja: 20 paź 2015, 22:24
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Pieta » 07 lip 2018, 11:29

Smollar pisze:
07 lip 2018, 09:05
Natomiast w Death Zonie zaproponowano już po jednej, 8-turowej dogrywce "karne" i tak też gramy w warszawskiej lidze.
Ta wersja z karnymi obowiązuje od co najmniej 15 lat. Nie wiem jak było w czwartej edycji, ale od LRB1 na pewno. Po prostu mało kto chyba przywiązywał uwagę do zasad ligowych.
Steam, BB2: Pieta
Grupa Steam: Blood Bowl Polska

Awatar użytkownika
marioosh
liniowy
Posty: 52
Rejestracja: 14 lip 2017, 10:41
Lokalizacja: Kościerzyna
Kontakt:

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: marioosh » 07 lip 2018, 11:42

bukszpan pisze:
07 lip 2018, 10:56
marioosh pisze:
07 lip 2018, 10:04
Modyfikator dla LB to -2 więc 3 - 2 = 1.
Zapomniałeś o plus 1 ze zwinnisci.
Czyli
3 minus 2 plus 1 równa się 2
Podanie jest udane.
Que? Jakie plus jeden ze zwinności? Możesz to rozwinąć?
generalnie rule mówią tak:
Look up the player’s Agility on the Agility table to find the score required to successfully pass the ball. Roll a D6, and add or subtract any of the modifiers that apply to the D6 roll. A roll of 1 before modification always fails and a roll of 6 before modification always succeeds.
Czyli rzucam kostką k6 i modyfkuję wynik zgodnie z tablicą podań, w przypadku Long Bomb to jest -2, Wyrzucam 3, 3 -2 = 1 :D

Awatar użytkownika
Pieta
trener
Posty: 2257
Rejestracja: 20 paź 2015, 22:24
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Pieta » 07 lip 2018, 11:48

marioosh pisze:
07 lip 2018, 10:04
Jest zawodnik z 6 AGI i robi podanie Long Bomba z modyfikatorem -2. Wyrzuca 3 i rodzi się problem moich wątpliwości... bazowy skill przy 6 AG to 1+, modyfikator za LB to -2 więc na 3+ jest udane, ale...
Fumble: w przypadku gdy podczas podania zawodnik wyrzuci naturalne lub modyfikowane 1, to upuszcza piłkę, Modyfikator dla LB to -2 więc 3 - 2 = 1.

czyli podał czy upuścił? czy jak w ogóle liczy się to Fumble? :D
Ja zgłupiałem. Podanie jest celne, bo test 3+ jest zaliczony, natomiast wypada tak naprawdę jedynka, więc według zasad Fumble'a mamy Fumble.
bukszpan pisze:
07 lip 2018, 10:56
Zapomniałeś o plus 1 ze zwinnisci.
A co to jest plus jeden ze zwinności?
Steam, BB2: Pieta
Grupa Steam: Blood Bowl Polska

Awatar użytkownika
bukszpan
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1501
Rejestracja: 16 sty 2016, 18:48
Lokalizacja: Kielce

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: bukszpan » 07 lip 2018, 12:48

Mój błąd i zakręcenie sobotnie.

Awatar użytkownika
Vincent
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1016
Rejestracja: 31 gru 2016, 09:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Vincent » 07 lip 2018, 18:40

Widziałem opinie na ten temat w internecie od znanych zagranicznych graczy, że tutaj zasada fumble jest nadrzędna i AG5 niczym się nie różni od AG6 w tym kontekście.
Steam: vin_88
BB2: VincentPL

"...you know, if the worst thing that happens to you is you roll a bunch of 1s and your computer pixels die, then you should consider it a damn good day."
"Fun fact: Nuffle backwards is Elf Fun."

Awatar użytkownika
reszka
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1848
Rejestracja: 17 sty 2013, 14:03

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: reszka » 08 lip 2018, 09:13

Mag na początku tury rzuca fireballa w klatkę, ale w niej stoi jeden z moich zawodników. Zostaje on powalony, jak również wszyscy zawodnicy przeciwnika. Czy to kończy mój drive?
Nawet jak Deadline zorganizuje turniej, to i tak wygrają go Gamonie

Awatar użytkownika
Smollar
trener
Posty: 1787
Rejestracja: 10 wrz 2016, 00:13
Lokalizacja: WarSaw

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Smollar » 08 lip 2018, 09:31

reszka pisze:
08 lip 2018, 09:13
Mag na początku tury rzuca fireballa w klatkę, ale w niej stoi jeden z moich zawodników. Zostaje on powalony, jak również wszyscy zawodnicy przeciwnika. Czy to kończy mój drive?
Nie, jeżeli powalony Twój zawodnik nie trzymał piłki.
BB2 i FUMBBL: Smollar73, steam: smollar http://steamcommunity.com/profiles/76561197990213398/
Obrazek
A Gamonie mieszają kostkami w kuflu z piwem.

darlark
podawacz piłek
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2018, 06:54

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: darlark » 16 lip 2018, 08:21

Witam.
Mam pytanie. Co to dokładnie są : (In)Famous Coaching Staff? Wiem pytanie banalne, ale posiadam jedynie rulebook z podstawki + polski living book i nie wiem czy dobrze rozumiem, że są chearleaderki, Fani itd? mógłby mi ktoś to dokładnie wyjaśnić? :)
Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Vincent
Zdobyte Trofea:
Zdobyte Trofea:
Posty: 1016
Rejestracja: 31 gru 2016, 09:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania do ekspertów dotyczące zasad BB

Post autor: Vincent » 16 lip 2018, 08:47

Jest to nowy rodzaj Inducementów przedstawiony w Deathzone Season 2.
https://fumbbl.com/index.php?name=PNphp ... ic&t=29141
Tu jest opis tego co jest do wyboru.
Wieczorem w domu mógłbym zajrzeć dokładnie do podręcznika i sprawdzić jakimi szczególnymi zasadami to się kieruje (bo kojarzę, że Horatio jest traktowany jako Mag i kupując jego nie można kupić standardowego Wizarda (bo można mieć tylko jednego maga). Wydaje mi się, że można kupić max 2 inducementy z (In)famous coaching staff.
Steam: vin_88
BB2: VincentPL

"...you know, if the worst thing that happens to you is you roll a bunch of 1s and your computer pixels die, then you should consider it a damn good day."
"Fun fact: Nuffle backwards is Elf Fun."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestia Zasad”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość